sunnuntai 28. elokuuta 2016

Sosiaalinenko media?

Tämä blogi on perustettu oppimistarkoituksessa internet-palvelut ja sosiaalinen media kurssille. Opetellaan käyttämään sosiaalisia medioita ja tuottamaan (toivottavasti) lukijaystävällistä materiaalia.

Ajattelin käyttää tämän mahdollisuuden kirjata sekä tällä kurssilla oppimiani asioita ylös sekä raportoida huomenna alkavan eduLAB:in edistymistä. Tavoitteena pitäisin kirjoittaa vähintään 2 kertaa viikossa mutta seuraava puolivuotinen tulee olemaan hyvin raskas joten katsotaan nyt miten tämä tästä lähtee.

Tämä ei tosiaan ole ensimmäinen kirjoittamani blogi. Joitakin vuosia sitten päivittelin aika paljonkin useampaankin blogiin, mutta sitten elämä vei mukanaan, eikä aikaa enää riittänyt blogin ylläpitoon. Jospa sitä tästä taas lähti innostus ja voisi jatkaakkin kirjoittamista tasaisen epätasaisesti.

Sunnuntai aamu, hiljainen talo kun koko perhe nukkuu, 5dl kahvikuppi ja tietokoneelta perjantain tunti tallenteena, joten nyt itse asiaan...

Ihan ensiksi käydään läpi sosiaalisen median käyttäjiä. Käyttäjät voidaan jakaa karkeasti 4 kategoriaan motivaation ja taitojen perusteella. Vastustavat, myöntyvät, suorittavat ja rakentavat oppijat.
Itse näkisin itseni ehkä suorittavana oppijana. Opettelen mielelläni niitä asioita jotka kiinnostaa ja käytän aikaa niiden oppimiseen, mutta aiheet jotka ei niin paljoa kiinnosta saattavat jäädä hieman vähemmälle huomiolle (terveisin kakkosella läpi ruotsista).
Pitkälle on tultu kun ajattelee millainen internet oli esimerkiksi silloin kun itse aloittelin nettiä käyttämään. Ensiksikään netissä ei roikuttu koko päivää, vaan ehkä tuurilla vasta 30 min jälkeen alko äiti karjumaan että "pois langoilta pitää päästä soittamaan puhelimella". Kaiken lataaminen kesti tosi pitkään eikä netissä oikeasti ollut kauheasti mitä selata. Sosiaalisesta mediasta muistan vain chät huoneet sekä vähän myöhemmin IRC-gallerian. Nyt verkossa voi helposti viettää koko päivän katsellen uusia juttuja ja opetellen uutta, mutta totuuden nimissä suurin osa siitä ajasta menee sosiaalisessa mediassa.
Siirrytään käsittelemään joukkoälyä. "Joukossa tyhmyys tiivistyy" tuntuu olevan vanha käsitys asioista, nykyään uskotaan joukkoon ja joukon sanotaan olevan jopa viisaampi kuin porukan viisain jäsen. Joissain asioissa voinkin nähdä sen menevän näin, mutta aikani somea selatessa en kyllä ehkä ihan heti lähtis allekirjoittamaan joukkoälyä.
Opettaja kertoo kuinka sosiaalisessa mediassa joukkoäly toimii hyvin koska joukon jäsenet eivät alistu joukon tahtoon ja kuinka huonot ja hyvät ideat kilpailevat keskenään ja vain hyvät jäävät jäljelle. Täytyy olla hieman erimieltä tästä asiasta.
Jos katsellaan vaikka viime talven sosiaalisen median kuohuntaa ja kuinka jokin täysin tuulesta temmattu lähde sai tuhannet ja taas tuhannet ihmiset taistelemaan kuvitteellisia tuulimyllyjä vastaan kuten don quijote aikanaan. Ja vaikka melkein jokaisesta keskustelusta tarpeeksi selattuaan saattoi löytää vähintään pari kolme järkevää ihmistä, jotka tulivat sinne puolustamaan ja tarjoamaan järjen ääntä ei näisssä keskusteluissa kyllä kovin äkkiä ollut havaittavissa minkäänlaista joukkoälyä.
Omasta mielestäni välillä nimenomaan se ettei sosiaalisessa mediassa niin helposti alistuta joukon tahtoon osittain jopa lisää "tyhmyyttä". Ihminen jolla on hyvin tiukat mielipiteet jostain asiasta ei suostu muuttamaan omaa näkemystaan vaan hakeutuu samallatavalla ajattelevien joukkoon ja yhdessä "kiehuvat"liemessään ja radigalisoivat toinen toistaan. Tietenkään tämä ei tarkoita meitä kaikkia, eikä tätä voi todellakaan soveltaa kaikkiin ihmisiin, mutta ihan purematta en niele sosiaalisen median joukko-älyn voimaa.

Huh... olihan sitä siinäkin. Huomenna sitten alkaa eduLAB. Osan muista opiskelijoista olen jo tavannut mutta kansainväliset opiskelijat tapaan vasta huomenna. Jännittää! ^^


2 kommenttia: